По време на развитието и разпрострaнението на Krav Maga в България, възниква и необходимостта тази система да бъде преподавана също на деца и тийнейджъри. Krav Maga за деца и тийнейджъри е практическа система за самозащита на високо ниво, изцяло насочена към ситуации, в които децата могат да се натъкнат в ежедневието си. Това включва, както конфликти между децата и връстниците им, така и ситуация между дете и възрастен.

Системата за деца Inforce Krav Maga се състои от реални техники за самозащита, които са ефективни не само срещу побойници, но и срещу всички възрастни нападатели. Едновременно с това Krav Maga учи децата кога е и кога не е подходящо използването на тези техники.

KRAV MAGA ЗА ДЕЦА И ТИЙНЕЙДЖЪРИ

Системата включва решения на най-характерните за всяка възрастова група конфликти или агресивни ситуации. Децата се учат как да отбягват или предотвратяват тези конфликти, но в случаите, когато агресорът установява физически контакт, те изучават техники за предпазване от шамари, удари, ритници, дърпане за блузата, хващане за врата, задушаване, и как да се справят със ситуация, в която някой се опитва да ги повали на земята. Също така учат ключови умения, като падане и търкаляне, които ще им помогнат да се измъкнат невредими от падания, независимо дали са от статично положение (стоене) или в движение (ходене, бягане, каране на кънки, колоездене и др.)

Друг важен аспект в обучението на децата е справянето със ситуации, в които могат да бъдат нападнати от възрастен (престъпно посегателство или физическо насилие). Krav Maga учи децата да разпознават възможни опасни за тях ситуации, какъв е най-добрият начин да ги избегнат, и, ако е необходимо, как да се предпазят от физически контакт. Самозащитата в тези случаи се основава на използването на елемента на изненадата, съчетан със силен и точен удар по уязвима част на тялото, последвани от бързо бягство, търсене на помощ и докладване на родителите си за инцидента.

КАК ОБУЧАВАМЕ ДЕЦАТА В КЛАСОВЕТЕ ПО KRAV MAGA

Точно както и при класовете Inforce Krav Maga за възрастни, материалът се преподава по ефикасен метод, водещ до придобиване на умения за кратък период от време, целейки по-добра защита в училище, на детската площадка или на улицата. Проесът по обучение на децата поставя акцент и върху развитието на важни черти от личността, като: екипна работа, сдържаност, самодисциплина, самочувствие, способност за вземане на решения в стресови ситуации и изцяло осъзнаване за това кога могат да бъдат използвани придобитите знания. Обучението се провежда от квалифицирани инструктори, преминали през специфично обучение за работа с тази така специална част от нашето общество – децата. Класовете се провеждат в контролирана среда, използва се защитна екипировка, поддържайки най-високите мерки за безопасност с цел да се предотвратят травми и наранявания по време на обучението.

С йога може да се занимава всеки. Няма нужда от специални уреди или облекло. Ще ви трябва само желание за по-здравословен и пълноценен живот, както и да посетите нашите тренировки по Йога в зала InForce.

Йогийските пози въздействат на всички части на тялото, разтягат и тонизират мускулите и ставите, гръбначния стълб и цялата костна система. Но те засягат не само опорно-двигателния апарат, а и вътрешните органи, еднокринната и нервната система и поддържат целия организъм здрав. Йога е цялостна наука за живота, възникнала в Индия преди хилядолетия. Тя е най-древната система за личностно усъвършенстване, насочена едновременно към тялото, ума и духа. Мнозина се насочват към йога първоначално от желание да поддържат телата си стегнати и гъвкави, като с това не само изглеждат добре, но и се чувсват добре. Други търсят помощ за облекчение, например при напрегнатост или болки в гърба. Трети са тласкани от усещането, че биха могли да получат нещо повече от живота. Независимо какви са вашите мотиви, Йога ви дава средството да постигнете оново, което желаете, и много, много повече. За да разберете какво е йога, трябва да опитате сами.

На пръв поглед Йога не е нищо повече от редица странни пози, които поддържат тялото стройно и гъвкаво. Но ако практикувате редовно, с течение на времето ще забележите едва доловими промени в отношението си към живота. Постепенно пред вас ще се разкрие едно състояние на вътрешен покой, което съответства на вашата истинска природа. Именно тук е същността на Йога – това себеосъзнаване, което всички съзнателно или несъзнателно търсим и към което постепенно се доближаваме. Йога е наука за правилния начин на живот и като такава е предназначена да стане част от ежедневието. Въздейства върху всички страни на личността – на физическо, енергийно, умствено, емоцонално, психическо и духовно ниво.

Думата йога означава единение или единство. На практика йога е средство за уравновесяване и хармонизиране на тялото, ума и емоциите. Целта на йога е постигане на съвършена координация между отделните функции в организма, за да работят в полза на цялото тяло. Йога е необикновена духовна наука за развитие и самоусъвършенстване, която ни показва как да разкрием своя пълен потенциал в живота. Първоначално е създадена от ришите и мъдреците на Древна Индия и оттогава се преподава от поредица учители, които непрекъснато я адаптират за всяко поколение. Цялостният подход на йога носи дълбока хармония и непоклатим баланс на ума и тялото. Множеството методи в йога обхващат широк диапазон от физически пози, дишане, мантри, медитация, базирани на философията за самоосъзнаване и естествен начин на живот.

Йога е много повече от физическо натоварване на тялото. Тя е наука, която ни помага да опознаем себе си и света. Тя ни пробужда за нашата истинска същност, за да може целият свят да се разтвори пред нас. В основата си Йога е пътуване към истината – истината за това, кои всъщност сме ние, какви способности имаме, как нашите действия повлияват живота ни. Ние живеем в динамичен свят на контрасти, а йога ни връща обратно в спокойния свят на единението. Не се колебайте, а посетете нашите тренировки по Йога в зала InForce. Очакваме ви!

Какъв е бил оригиналът? Ето историята на джъмперите или така наречените обувки за отскок.
Историята е много по-дълга, отколкото предполагате.

Могат да се нарекат още подскачащи обувки, обувки за отскок, обувки за скачане или джъмпери, но идеята е една – тип обувки, които Ви помагат да отскочите. Много хора вярват, че аз съм бил изобретателят, заради 20-годишната ми кариера, развиваща Kangoo Jumps и отскоро Aerower, но джъмперите са съществували и преди. Kangoo Jumps копира малко познат по-рано модел, Exеrlopers (1). Моята задача, тъй като започнах да разработвам този продукт в KJ през 1998г., беше именно да го направя технически и търговски жизнеспособен. Въпреки това, в изследванията си успях да установя, че дори Exerlopers не са оригиналите(2). Съществува повече от 100-годишна еволюция до достигането на най-модерния модел днес, Aerower Jumper1(3).

 

 

Трябва да призная, че стартирането на Aerower не беше без опити от страна на KJ да заплашва, преследва и клевети. Aerower е единствената компания, която прави иновации в този сектор и има успех във всичко, благодарение на собствените си разработки. По пътя си KJ загуби своята 3D регистрация на марката и монополитните си привилегии. Все още има хора, които вярват на думите на KJ – „Вярвайте на оригинала”, или че Aerower Jumper1 e лошо копие, а същевременно дизайнерът и техническият директор и на Kangoo Jumps в продължение на 17г., и на Aerower, е Carlos Peydró(4) . Моят интерес винаги е бил да подобрим както продукта, така и опита в сферата отвъд егото и личните интереси.

 

Кога смятате, че са измислени първите джъмпери?

Лесно е да си представим, че, тъй като човекът е в състояние да създаде инструменти за улесняване на лова или прибиране на реколтата, многократно се е опитвал да подобри движението си. Все пак човекът е измислил обувките, кокилите, седлата, колелото и съм сигурен, че идеята за усъвършенстване на скока с пружина по краката се е зародила още откакто е открит някакъв вид пружина. Не мисля, че някога ще разберем кога, какви са били или точно кой е създателят на първите обувки за скачане.

Можем да достигнем до идеята, че в някакъв момент сме използвали клони, също както някои животни, за да се придвижват, но със сигурност това не е еквивалент на носенето на пружинна система на краката. В нашите представи това са обувки с пружини, като на Инспектор Гаджет, на супергерои от комиксите или техните супер сили.

 

Нашите предци не би трябвало да са се отказали от нещо толкова забавно, като скачането само заради това, че са пораснали. Със сугирност не! Клони, дървени дъски, въжени мостове, бали сено, люлки, модерното статично легло или езда, са използвани за забавление – моментите на безтегловност. Постигането на този ефект по практичен начин със сигурност предполага по-модерна технология.

Не, тези със сигурност не са били първите, но извън кръга шегата…със сигурност някой се е опитал 😉

За да бъдем точни и да не се изгубим сред множеството изобретения за отскок, нека се ограничим до геометрията, която познаваме от настоящите джъмпери. Това е форма, която е доказана като най-добрата, опростена, стабилна и безопасна пружинна система за отскок, състояща се от две арки, съединени в краищата с една или повече еластични ленти между тях.

С тези характеристики вече не е необходимо да се връщаме векове назад. Но, ако човекът е успял да създаде артефакта Антицера преди 22 века, кой казва, че не е имало и няколко изобретатели на джъмпери, за които не ни е известно? Скачането е твърде забавно, за да не сте го опитвали с по-добри или по-лоши резултати.

 

И така, кои бяха първите джъмпери с тази форма?

Вдъхновен от желанието да знам историята на този продукт, и виждайки количеството лъжи, които пропагандират някои компании, се захванах със задачата да разбера всичко, което мога, за това кой наистина е първият създател на модерния джъмпер.
Трябва да си призная, че преди да проуча темата, аз също участвах в разпространението на генералната лъжа, че Kangoo Jumps са изобретили този продукт. Сега искам да изкупя греха си чрез тази статия.

През многогодишното ми сътрудничество с Denis Naville, основател на Kangoo Jumps и мой партньор в компанията, осъзнах, че всъщност той не е инженер или изобретател, въпреки че допринесе с някои идеи. Денис беше икономист и предприемач, който умело успяваше да се възползва от някои възможности и съвпадения на живота, за да постигне първия търговски успех на бранд джъмпери.

 

 

Имайки предвид, че цялата техническа работа, откакто стартирах работа в компанията, се извършваше в Испания, а обувките се произвеждаха в Тайван, не може да бъде използван слоган Swiss Engineering, а Kangoo Jumps продължават да го правят и сега.

Джъмперите са съществували и преди това. При първия си досег до историята на джъмперите, се надявах да дам титлата Откривател на Gregory Lekhtman. Канадец с руски произход, създател на марката Exerlopers.

И аз много се изкушавах да го направя, защото информацията в публичните документи на KJ и патентните записки показват, че той е подал заявление за патент през 1990г. Той е изобретил и патентовал множество продукти, свързани с медицина и фитнес(6) . Въпреки че всъщност той не е първият, патентовал система за скачане, той е първият, пуснал джъмпери на пазара. Във всеки случай трябва да му се признае заслугата.

 

В интернет съществува доста информация, че малко преди Gregory Lekhtman големият японски откривател създава такъв продукт. Името му е Йоширо Накаматцу, наричан в страната си д-р НакаМатс. (8)

Йоширо е горд притежател на над 3500 патента и е най-големият изобретател в света. (9) Истината е, че има патент за джъмпери от 1989г, които той нарича PyonPyon.

 

Патентна война

Lekhtman кандидатства за патент на система за отскок през 1985г.(11), в която се използват метали и система за рагулиране на напрежението при различно тегло, и друга през 1990г.(12), която се реализира в Exerlopers.

Denis Naville се запознава с продукта и проявява интерес към дистрибуцията му в Европа. Късметът го запознава с тайванските производители на Exerlopers и PyonPyon на панаир в Мюнхен. Последователността на точните събития не е много ясна, тъй като между тях са възникнали проблеми с етиката, (13) но това, което е ясно е, че Денис пусна на пазара модел на Kangoo Jumps, KJ-1, абсолютно същият като Exerlopers, а тези два модела са абсолютно еднакви с PyonPyon:

Тогава Денис осъзнав, че ако иска да продава този продукт легално, трябва да направи някои промени и този факт го принуждава да потърси помощ от френско студио за дизайн, което работи за марката Salomon. Той също така разбработва свой патент през 1994г., който е издаден през 1996г. (14) , чиято единствена иновация е включването на каучук против срив с наименованието „Turbos” (15)

 

Грегъри и Денис имаха конфликт за разрешаване – предният патент на Грегъри. Но иновацията „Turbos” беше достатъчна за решението на властите да му позволят да задържи този патент. И действително, това, което Kangoo Jumps патентова, са „Турбо”-тата, а не джъмперите. Този механизъм обаче беше въведен преди това, в патента на Грегъри от 1985г. , само антисрутващата функция, но не като конструктивна част.

Спомням си, че веднъж попитах Денис за Й. Накаматцу и той ми каза, че е опортюнист, който патентова само обектите, които са интересни за него, в случая Exerlopers. Истината е, че скицирайки патентите си, те не навлизат много в детайлите, но в този патент скиците на солето съвпадат.

Това очевидно не е съвпадение, нито пък е съвпадение фактът, че и трите бранда се произвеждат в една и съща фабрика в Тайван.

 

Лично аз смятам, че Й. Накаматцу е „патентен трол” (16) , но не толкова агресивен, колкото другите (ако не е бил последван от Exerlopers и KJ), защото патентите му обикновено не решават най-основните аспекти и обикновено не са технически и търговски жизнеспособни, ако не добавите в последствие много допълнителни разработки. Въпреки това, той има много други патенти, както в случая, които са напълно завършени. За това възнамерявам да удостоя именно Й. Накаматцу с титлата Откривателят на модерните джъмпери, в които се използват синтетични полимери вместо метали.

Към този момент Aerower е единствената от гореспоменатите марки, която има в сила патент на джъмперите, поради иновациите, които разработва. Aerower регистрира също и дизайна на основните си компоненти.

 

Ерата на обувките с пружини

Преди тези дати не открихме нищо забележително в рамките на настоящите спецификации, но бих искал да запълня тази празнина с първите търговски продукти на обувки, които са се използвали за скачане и които се продават като играчки през десетилетията от четиридесетте и най-вече през петдесетте години. Трябва да кажа, че поради лошата си странична стабилност (пружините имат свойството да се огъват) и нелепата си опора, те заслужават прякора, който някои хора им дадоха: „Глезенотрошачите(19)

 

 

И сега, ОРИГИНАЛЪТ!

Изследвайки патентите, най-старата справка за това кое можем да приемем за джъмпер според по-горните спецификации, които споменах, датира от 1914г. във Франция. Описано е като „устройство за спорт или акробатика, което се свързва към обувката и служи за увеличаване на скоростта при състезания, или увеличаване на амплитудата при скокове. Патентът е доста обхватен и включва алтернативни форми и механизми(20)

Неин автор е бил парижки драматург, когото вече можем да считаме за „изобретател на джъмперите”. Гастон Деворе (1859-1949) е бил много активен в Сценичните изкуства в Париж през първата половина на 20-ти век. Той е автор на няколко пиеси, сътрудник и основател на специализирани списания(21). Предполагам, че най-вероятно го е патентовал, за да може да го използва на сцената в някоя комедийна пиеса или идеята му е хрумнала, докато е гледал циркови спектакли. Той е бил визионер за времето си и е трябвало да открие бизнес възможност, с която да похарчи пари за един патент(останал и единствен). Може би Първата световна война, която започва в същата година, в която той получава патента си, му пречи да основе компания за производство на джъмпери.

 

Искам да отдам почит на паметта му, издавайки лимитирана серия джъмпери, модел Jumper1 Devore, скромен принос към историята на тази спортна дисциплина.

 

 

Препратки:

(1) Единствената разлика между патентите на KJ (изглед) и Exerlopers (изглед) са “турботата”, които бяха въведени в модела KJ4TT през 1998 г.
(2) Ще разгледаме оригиналите като първите с форма, сравнително сходна с настоящата.
(3) https://jumpingsolutions.com/2018/09/12/which-rebound-boots-are-best/ 
(4)  https://www.linkedin.com/in/carlospeydro/   можете да видите и кой беше „изобретателят“ в KJ: в този патент за дизайн
(5)  Испанската компания Rebound Zone SL, ситуирана в Ла Нусия, Аликанте (виж), беше и продължава да бъде истинският централен офис на марката Kangoo Jumps и където работят служители. Швейцарската компания RDM SA е само фискален адрес без съоръжения в Sion, Швейцария. (виж)

(6)  http://www.exerlopers.com/biograph.htm
(7)
  https://www.youtube.com/watch?v=A6aks8xObHo 

(8) https://bg.wikipedia.org/wiki/Yoshiro_Nakamatsu 

(9) https://www.smithsonianmag.com/science-nature/dr-nakamats-the-man-with-3300-patents-to-his-name-134571403 

(10) https://aerower.com/D /Patente_Nakamatsu_1989.pdf 

(11) https://aerower.com/D/Patente_Lekhtman_1985.pdf 

(12) https://aerower.com/D/Patente_Lekhtman_1990.pdf

(13) Изпитвам голямо уважение към Денис, той ми беше приятел и почти като баща, но се опитвам да бъда максимално обективен. За съжаление не можем да знаем неговата версия на историята, защото той почина през 2012 г., а аз не го попитах, приживе, защото тогава не знаех, каквото знам днес. Реални събития  могат да се предположат само според възгледите на онези, които са все още живи и изведени с помощта на логиката.
(14)  https://aerower.com/D/Patente_Naville_1996.pdf
(15) Поведението на дъгите, когато се огъват при всеки скок, кара еластичните ленти, които ги обединяват, да се разтягат, но когато формата на арките вече е почти хоризонтална, лентите престават да дават сила и произвеждат ефект на “срив” чрез намаляване на съпротивлението на системата за отскок, вместо да я увеличава. KJ турбо, както и ACS (Anti-Collapse Safeguard) на Aerower са единствените, които компенсират този нежелан ефект. (виж)
(16) https://es.wikipedia.org/wiki/Trol_de_patentes
(17) https://www.imdb.com/title/tt1708535/
(18)  https://aerower.com/D/Patente_Aerower_2015 .pdf  ,  https://aerower.com/D/EM700000003001999_0001.pdf  ,  https://aerower.com/D/EM700000003001999_0002.pdf  ,  https://aerower.com/D/EM700000003001999_0003.pdf  y  https://aerower.com/D/EM700000003001999_0004.pdf 
(19)  https: // www. youtube.com/watch?v=rEfG0ruR4dM
(20)  https://aerower.com/D/Patente_Devore_1914.pdf
(21)  https://data.bnf.fr/13199333/gaston_devore/

 

Aerower® е компания изцяло фокусирана във фитнес сектора. Предлага на пазара редица иновативни продукти, аксесоари, облекла и цялостни програми за обучение, обучение на инструктори и практикуване на тренировки с обувки за скачане под търговската марка Jumper1. Мисията на Aerower® е да бъде двигателят на промените, така че хората да могат да постигат своите лични цели чрез здравословен начин на живот.

Треноривките с Jumper1 увеличават издържливостта и подобрявт работата на сърдечно съдовата система. Благодарение на иновативната разработка на обувките, ставите са защитени. Забележително е, че енергията, която генерира RS (Rebound System), значително намалява въздействието върху ставите и ставните връзки. Освен всичко това, тренировката с Jumper1 създава и невероятно усещане за адреналин. Обувките могат да се използват от всеки любител на фитнеса, от 6 до 90+ години, с максимално телесно тегло до 150кг. Всеки чифт Jumper1 може да се конфигурира съобразно индивидуалното тегло. Твърдостта на арката и конфигурирането на мултибанда се персонализират много лесно с помощта на специална схема за персонализиране. Има и страхотната възможност да се комбинират най-различни цветове на консумативите. Така обувките се превръщат в наистина уникални. С обувките Jumper1 може да се скача върху всякакви подови повърхности без риск от нараняване на съответната настилка или самата обувка.

КАЛАНЕТИКА е уникална по рода си система от упражнения за сила и гъвкавост, която можете да практикувате в залите на ИнФорс БГ.

Създадена е от американката Калан Пинкни и се състои от многократно повтарящи се прецизни и фини движения, извършвани с минимална амплитуда.

При каланетиката дишането е естествено, липсват резки движения и така се елиминира натиска върху кръста и гърба. Същевременно каланетиката активира и най-дълбоко разположените в тялото мускули.

С този метод не се натрупва мускулна маса, а целенасочено се укрепва дълбоко разположената мускулатура. Въздейства се пряко върху проблемните зони. Освен това се отстраняват излишните мастни клетки.

Видим резултат настъпва след 2 до 7 часа занимания.

Ще бъдете учудени от промените във фигурата ви. В началото може би няма да отслабнете на килограми, но полите и панталоните ще ви станат по-широки. Обяснението е логично – килограм мускули и килограм мазнина са равни като тегло, но мазнината има много по-голям обем.

С помощта на редовните занимания по каланетика в ИнФорс БГ ще постигнете  хубава стойка и красиво оформена фигура.

Приятели, Вие сте страхотни! Благодарение на Вашата доброта и това, че с такова огромно желание подкрепихте каузата ни, успяхме да купим подаръци за дечицата в нужда! Успяхме да сътворим чудеса! Със сумата събрана от Коледното парти купихме лакомства, играчки и топли дрехи за децата от мисия ,,TimeHeroes” и сега ще успеем да ги зарадваме за Коледа!

Спортен център InForce, се присъединява към благотворителната кампания ,,Дарявам топлина” и подкрепя своите партньори в благородната инициатива, като дарява сумата от 200лв.

Благодарим Ви! Бъдете здрави и не спирайте да давате любов! Весели празници!

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че вече сме част от голямото Sport Pass семейство. От днес може да тренирате като използвате Вашата Sport Pass карта в залите на InForce.

Sport Pass е иновативна спортна програма, която Ви дава неограничена възможност да тренирате всеки месец, в удобен за Вас спортен клуб и локация в цяла България. Можете свободно да избирате от богатия избор на предлагани спортни активности и класове, и да направите всеки ваш ден различен и неповторим. Всичко това събрано в една карта – Sport Pass и InForce .

В днешното, модерно време се опитваме да избягаме от действителността (проблеми в работата, роднински скандали и т.н) като се разсейваме с музика, интернет сърфиране, блянове върху по-добро бъдеще. Поради тази причина, бихме могли да стигнем до извода, че рядко осъзнаваме какво се случва около нас докато работим или вървим по улицата, именно защото се капсулираме и не обръщаме внимание на заобикалящата ни среда и случващите се събития.

Тук е добре да си зададем един много важен въпрос – какво ако сме били обект на наблюдение в продължение на дни и даденият агресор само чака решителния момент, в който да останем сами, разсеяни, гледайки в телефона си, за да ни удари в гръб? Или когато минаваме напряко през неосветени участъци на улицата през нощта и той ни причаква някъде по пътя? Независимо от ситуацията, в която попадаме, всяко невнимание от наша страна би могло да ни направи подходяща плячка за всеки хулиган/обирджия. Затова е необходимо да сме нащрек постоянно, когато сме на улицата.

Но за да разберем как да се предпазим от дадени опасни ситуации не е достатъчно само да сме наблюдателни, защото няма как във всеки един момент да сме напълно готови и наясно дали някой не ни преследва и дали няма да ни нападне. Трябва да разберем как действат агресорите, какво ги подтиква и как избират жертвите си. Най- често обект на насилие и агресия са именно лесно-разсеяните хора: слушащи музика, говорейки по телефона, забивайки главата си надолу, докато ходят по тротоара с ръце в джобовете на дънките си. Също така хора, които са слаботелесни, които ходят индивидуално. Идеята на агресора е да спечели в дадената ситуация, затова не би се нахвърлил сам върху един по-силен от него противник. Никой нападател не би рискувал, освен ако не е напълно сигурен, че има шанс за надделяване над жертвата си. Ако се поставим на мястото на нападателите не бихме ли направили същото?

Горе-посочените примери обясняват защо хората, докладващи за нападения над тях, най-често не могат да опишат агресорите си – всичко става мигновено в рамките на няколко секунди. Идеята тук е да не изглеждаме като овца в лицето на агресора, който в случая е вълкът. Затова е добре да вдигаме главата си повече докато ходим, да се оглеждаме за съмнителни хора около нас, какво вършат, какво държат в ръцете си, с периферното зрение да оценяваме събитията около нас.

Идеята тук, която стресирам толкова, е превенция на кризисна ситуация, която би могла да доведе до пряк физически сблъсък – не споменавам момента, в който се сбиваме пряко с нападателя, защото винаги е по-добре да избягаме от опасността, отколкото да се изправим пред нея. Важното е да се разбере, че във всеки един момент в ежедневието ни, трябва да изглеждаме по уверени в себе си и да не бъдем уязвими в лицето на престъпността. Така увеличаваме шансовете ни за успех срещу потенциални заплахи за живота/здравето си.

Не съществува система/бойно изкуство, които напълно да подготвят човек за справяне с конфронтация. Потенциалните нападатели избират лесни жертви, те са планирали своя ход, а жертвата – не. Това, което е желателно човек да прави, за да може да се прибере при семейството си жив и здрав, е да бъде по-нащрек в заобикалящата го среда и да знае във всеки даден момент как да реагира подходящо, в зависимост от проблема, пред който е изправен.

С огромно вълнение ви съобщаваме, че вече сме част от голямото MultiSport семейство. От днес може да тренирате, като изпозвате Вашата MultiSport карта в залите на InForce BG.

InForce Krav Maga e бойна зала, намираща се в идеалния център на София и в която можете да се впуснете в разнообразни Крав Мага, Айкидо, Кикбокс, Джу Джицу, Табата и KravFit тренировки и предизвикателства за най-малките. Нашият екит от професионалисти ще ви помогне да надградите своите възможности, като съумеете да предпазите Вас и Вашите близки от заобикалящите ни рискове и опастности. Възползвайте се сега!

InForce Dance Move e танцова зала, където може да се потопите в магията на танца. Разполагаме с богат избор за всеки вкус и възраст: Lady Style Hip Hop, Афро танци, спортни танци за деца, както и класически балет.
В никакъв случай не пропускайте да надскочите себе си и да полетите с Kangoo Jumps клас – забавлението е гарантирано. За любителите на супер интензивните тренировки предлагаме – Body Shaping и Зумба. Танците от нас – усмивките от Вас!

Груповите тренировки и забавлението са подходящи за всички възрасти – от напълно начинаещи до напреднали. Можете да ни намерите от Понеделник до Неделя на ул. Брегалница 66. Предизвикайте себе си като разгледате пълния ни график и се запишете за клас на www.inforce.bg.

MultiSport е програма за социални придобивки, която Ви дава възможност да тренирате неограничено всеки месец, в удобна за вас спортна зала и локация в цяла България. Можете свободно да избирате от богатия избор на предлагани класове и да направите всеки ваш ден неповторим. Всичко това събрано в една карта – MultiSport и InForce BG. Погрижили сме се и за най-малките бъдещи спортисти с MultiSport карти за деца.

Не пропускайте да попитате вашия работодател за възможностите за MultiSport Карта. Очакваме Ви!

Танцът не е просто забавление – той е необходим витамин за Вашето здраве

Танцът има способността да разсейва вниманието ни от ежедневните задължения и проблеми. Без значение от стила – Хаус, Макарена или наши, собственоръчно обработени движения, всеки се е „изгубвал“ безусловно в ритъма на танца, следван от моментен порив или емоционално състояние.

Освен с качествата си да „лекува“ душата, танцът има съществени предимства в подобряването на нашето здраве. Изследванията показват, че танцуването може да подобри менталното състояние на човек като стимулира производството на хормона на щастието. Готови ли сте да събудите щастието, докато раздвижвате тялото и духа си?

Танцът – по-добрата Кардио тренировка

Подобно на всяка лека и ползотворна кардио тренировка, танцуването оказва благоприятно влияние на сърдечно-съдовата система, подобрява издръжливостта, дава сила и укрепва костите и мускулите, като ни предпазва от болести. Като оставим настрана всички предимства  свързани с подобряването на сърдечно-съдовите дейности, танцът притежава онази малка, магическа частица, която не може да бъде открита при останалите леки, подгряващи упражнения.

Според тренировъчния психолог и лидер на образователния екип към Американската Национална Академия за Спортна медицина – Фабио Комана: „Танцът ни дава повече от традиционната кардио тренировка“. Комана описва петте компонента на фитнес тренировката: 1) сърдечно-съдова издръжливост, 2) гъвкавост,  3) мускулна издръжливост, 4) стойка на тялото 5) мускулна сила. Упражнение като бягането на пътека например, може да подобри сърдечно-съдовото състояние на човек, но танцуването обхваща и останалите два компонента, изброени по-горе: мускулна издръжливост и гъвкавост. А тези компоненти са в основата на усъвършенстван баланс, подвижност, координация, сила,  реактивност и бързина. Комана допълва, че тези изброени критерии за истинско кардио, не се отнасят за така наречените „бавни“ танци. Целта е да се стремите към ниво на натоварване и скорост между 5 и 7 при скала от 1 до 10; като 1 отговаря на режим почивка, а 10 е най-натоварващото и трудно нещо, което можете да направите.

Танцът е забавление

Комана казва: „Ако упражнението не е приятно преживяване, по-добре да не се захващаме“. Основната идея е в това, че танцуването е разбираемо, приятно и забавно по начин, който бягането на пътеката вероятно никога няма да бъде. Също така, раздвижването на духа и тялото по този начин, може да стимулира производството на хормоните на щастието: Серотонин и Ендорфин. Хората си мислят: „Аз не тренирам, аз ТАНЦУВАМ“, но накрая на деня, вие горите калории, докато се движите; това е също толкова пълноценно, както и кардио тренировка“, допълва Комана.

Танцът – Социално преживяване

Както обичаме да танцуваме докато никой не ни гледа, има и нещо неустоимо в танцуването с други хора, без значение дали е с партньор, в клас или street dancing с приятели. Комана твърди, че: „Груповият фитнес е добил популярност, благодарение на Зумба“. Груповата тренировка спомага за по-лесно справяне с трудните за изпълнение задачи и повишава отговорността у хората.

Танцът е подходящ за всеки

Едно от най-положителните неща относно танцуването е, че то е подходящо за всички, за разлика от останалите видове тренировки. Някои хора се чувстват неуверени в своите способности и ги е срам да ги покажат. Танцът е забавление и състояние, при което се отпускаш и наслаждаваш на момента. Във всеки от нас се крие танцьор и когато движим тялото си в ритъма на танца , ние инстинктивно се усмихваме и продължаваме да се наслаждаваме. В танца няма място за притеснение, трябва да излезеш от зоната си на комфорт и да се фокусираш върху собствените си възможности и емоции, и да забравиш за оценката на околните.

Танцуване = Остър ум

Всички сме чували как начина на живот влияе върху пълноценния сън и по този начин предпазва качеството и остротата на мисълта и ума ни, е това вече се отнася и за танцуването. Според най-новите проучвания на Американските списания по Медицина – редовните тренировки и движение спомагат със 76% за намаляване на риска от разболяване от деменция. Няма данни, други дейности, като каране на колело, разходки, вършене на домашни задължения, да имат ефект върху намаляване риска от болести.

Танцът – необходимият баланс на тялото

За разлика от традиционните кардио тренировки, които са строго структурирани и енергични, танцът дава повече свобода, позволявайки ни да променяне темпото, например когато тялото има нужда от почивка. По този начин тялото се травмира значително по-малко, защото не трябва да се тревожи за достигане на определено ниво на бързина, а винаги може да забави темпото и да импровизира. Изследванията показват, че танцуването, както и носенето на предмети при вървене, могат да подобрят баланса на тялото и да ни предпазят от неприятни падания. Затова, обувайте обувките за танци и отрийте баланса в себе си и в заобикалящия ви свят.

Очаквайте с нетърпение още полезни статии на www.inforce.bg, както и на нашата Facebook страница – InForce Dance Move 🙂